HarrietC

Fusar fat, skålar, smycken i en symfoni av färger

HarrietC föddes 1953 och växte upp i Årsta, Stockholm med musik och konst. Hon arbetade under ungdomsåren i olja, kol och silversmide. Kom åter i kontakt med måleriet under 2001. Hon arbetar i dag med att fusa glas i ateljén vid Sandviken på Väddö samt har en liten glasugn på Hågelby Konst och Hantverk där hon är en av hantverkarna/konstnärerna och där hon även kan visa hur fusing går till.

HarrietC är fascinerad av rymden och vår ”litenhet” eller” storhet”, beroende vad vi jämför oss med. 

Gör allt från smycken, ljusfat, tvålfat, skålar, fönsterhängen, blomstertavlor till stora fat och tavlor i glas.

HarrietC använder glas som tillverkas och kavlas för hand på Bullseyes fabrik i Portland, Oregon, USA. Glaset finns i många färger.

Det finns inget som är målat på glaset som man kan tro utan det är färgat glas rakt igenom. Eventuellt kan man lägga vissa metaller emellan glasen.

Kontakta HarrietC för beställningar till bröllop, födelsedagar mm. Det finns utrymme för egna önskemål om form, färg, text, hjärtan etc. Allt görs i glas, även texten.

 

GLASFUSING

Fusingtekniken är 2000 år äldre än glasblåsningen. Redan för 4000 år sedan höll Egyptierna på med fusing och det återkom på 1970-talet.

Genom att smälta ihop olika glas till en hel glasskiva kan vi nu med hjälp av kompatibla glas, designa och forma våra egna glasskålar. Det tar lång tid att få fram t.ex. en skål. Först ska glaset skäras, ev. slipas, tvättas och brännas ca 20 timmar i ugnen. Då är plattan klar. Den skall sedan ev. slipas, tvättas och ”slumpas” ner i en form vilket även tar i stort sett lika lång tid i ugnen.

Kompatibelt glas till fusing och slumping finns i olika tjocklekar och färger. Det finns opaka, transparanta och glas med iriserande yta som alla har exakt samma värmeutvidgnings-koefficient och därför kan smältas ”fusas” ihop. För att glaset inte ska fasta på underlaget (sättplattan) används en speciell glasseparator. Separatorn skall användas vid varje fusing och till de flesta formar.

Det finns speciella fusingugnar som är toppmatade och har sina element i taket till skillnad från de flesta keramikugnar som har elementen på sidorna.